10 tips om Magento op snelheid te houden

1. Zorg voor goede hosting

Het is geen geheim dat Magento een veeleisend pakket is wanneer het aankomt op de hosting. Het is dus verstandig te inversteren in een goede hosting provider welke ervaring heeft met geoptimaliseerde hosting oplossingen voor Magento. Afhankelijk van het verkeer wat er gegenereerd wordt kan er gekozen worden voor een ‘shared‘ of ‘dedicated‘ hosting oplossing. Het verhaal dat Magento alleen op een ‘dedicated‘ server uit de voeten zou kunnen is niet waar, Nationaalsport, Kleinoostenrijk, Bobino, Bobbiboss, Racketsports en Magnumbier zijn bijvoorbeeld een aantal sites welkezonder problemen op dezelfde server draaien.

eCommerce24 levert al ‘shared hosting’ vanaf €48,00 per maand inclusief automatische backups en uitstekende servicedesk.

2. Gebruik de flat catalog functionaliteit

De ‘flat catalog’ functionaliteit van Magento bestaat uit 2 delen, de ‘flat categories‘ & ‘flat products‘. Wat er gebeurd is dat er in de database een groot aantal core tabellen worden samengevoegd met snelheidswinst tot gevolg, de hoeveelheid tabellen welke doorzocht moet worden is in dit geval veel kleiner. Het enige nadeel is dat het vullen van de tabellen in sommige gevallen afhankelijk is van indexatie door Magento. Wanneer men dus met bijvoorbeeld een externe importtool grote hoeveelheden producten importeert is het noodzakelijk de Magento installatie te indexeren voor alle producten zichtbaar zijn op de frontend van de website.

Het aanzetten van de ‘flat categories’ & ‘flat products’ doet u in de configuratie instellingen van Magento onder: System => Configuration => Catalog => Use Flat Catalog Category & Use Flat Catalog Product beide instellen op ja en vervolgens herindexeren.

3. Verwijder ongebruikte modules / schakel ze uit

Een van de meest gemaakte fouten is het te pas en onpas installeren van modules uit Magento Connect. Niet alleen zijn veel modules van een erg slechte kwaliteit met als gevolg instabilitiet, een grote hoeveelheid aan extra geinstalleerde modules is maar al te vaak de oorzaak van een trage Magento webshop. Veel mensen denken modules uit te schakelen vanuit de ‘systeem configuratie’ van Magento echter is dat niet geheel waar. Modules worden weliswaar niet meer geladen in de front- en backend van Magento maar zijn nog wel degelijk actief.

Een module volledig uitschakelen doet men door het xml van de module te openen in de map “app/etc/modules/naamvandemodule.xml” en dan de waarde <active>true</active> te veranderen in <active>false</false>.

Onderstaand een voorbeeld van een uitgeschakelde module,

<code><config>
<modules>
<DWS_CmsPageLayouts>
<active>true</active>
<codePool>local</codePool>
</DWS_CmsPageLayouts>
</modules>
</config></code>

4. Voeg CSS en javascript bestanden samen

Door Javascript en CSS bestanden samen te voegen tot 1 bestand word het aantal requests wat een gebruiker naar de server maakt bij het opvragen van een pagina drastisch verminderd tot 2 requests. Let er wel op dat na het samenvoegen de website nog correct werkt. Wij hebben al wel eens mee gemaakt dat een slecht gebouwde plugin (in dit geval de Klarna module) zorgde voor Javascript conflicten waarna er de nodige problemen ontstonden aan de frontend van de webshop.

5. Gebruik layered navigation met mate

tekst

6. Kies attributen zorgvuldig

tekst

7. Draai Magento in ‘compiled mode’

tekst

8. Zet standaard Magento logging uit

Standaard staat de logging van Magento aan, niet nodig en ook nog eens iets wat server resources verbruikt. Logging van Magento kan dus uit wanneer een shop ‘live’ wordt gezet en kan eventueel weer ingeschakeld worden mochten er ooit problemen zijn.

9. Optimaliseer de gebruikte template

tekst

10. Gebruik een full page caching module

tekst

Contact